vineri, 2 martie 2012

ANTI CUTREMUR




În timp ce Japonia continuă să-şi reconstruiască zonele grav afectate de cutremurul şi tsunamiul din urmă cu un an, o companie locală a dezvoltat o metodă ingenioasă de protecţie a caselor pe viitor.

Este vorba despre o pernă gigantică de aer, pe care casa să poată să "plutească", atunci când senzorul de cutremur se declanşează.

Metodă, dezvoltată de Air Danshin Systems Inc., este radical diferită de tot ce s-a făcut până acum în acest domeniu, spun specialiştii. În momentul în care senzorul seismic anunţă că un cutremur s-a produs, se activează automat un compresor pentru aer care umflă o pungă situată aproape de fundaţia casei.

Pe măsură ce presiunea devine tot mai mare, casa "levitează" într-un spaţiu de 3 centimetri deasupra fundaţiei, neresimţind nimic din mişcările care au loc dedesubt.

Când seismul s-a terminat, casa revine în poziţia iniţială.

Sistemul este în prezent testat în 88 de case din Japonia. Metodă este deasemenea luată în calcul şi pentru clădirile mari sau importante, cum ar fi cele guvernamentale, de birouri sau alte instituţii.

sursa: Pro Tv

Niciun comentariu: